Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Alta Ribagorça fa un pas més per potenciar la carn autòctona

L’Ajuntament de Vilaller aprova la cessió gratuïta de l'antic escorxador, per un termini de fins a 30 anys, a favor del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, perquè hi pugui portar a terme les obres del nou obrador comarcal.

DIMARTS 21 OCTUBRE 2025

El col·lectiu carni de la comarca veu més a prop una de les seves principals demandes: disposar d’un espai propi per transformar i afavorir la carn autòctona. La setmana passada, el Ple de l’Ajuntament de Vilaller, en sessió ordinària, va aprovar inicialment la cessió gratuïta, per un termini de fins a 30 anys, a favor del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, perquè hi pugui portar a terme les obres d’adequació, instal·lacions i equipaments necessaris per a la posada en funcionament del nou espai.

Aquest projecte té com a objectiu disposar d’un obrador carni de caràcter comarcal que permeti la manipulació de la carn procedent de l’escorxador en processos com la maduració, especejament, filetejat, envasat i conservació prèvia a la comercialització. D’aquesta manera, es pretén donar servei al conjunt de productors ramaders de la comarca, millorant la rendibilitat de les explotacions i afavorint la transformació i valorització de les produccions locals.
Les obres d’adequació de l’antic escorxador inclouran la retirada de la coberta actual de fibrociment i el seu desamiantat, la substitució per una nova estructura i coberta metàl·lica, així com l’enderroc i reconstrucció parcial d’envans i divisions interiors. També es preveu la millora de les instal·lacions de sanejament, aigua, electricitat, ventilació i fred industrial, i la creació de nous espais de treball amb panells sanitaris i cambres frigorífiques.

El projecte, impulsat pel Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilaller, compta amb finançament dels ajuts PEAC i una aportació de la Diputació de Lleida, i representa un pas decisiu per dotar la comarca d’un equipament destinat a reforçar el sector agroalimentari de muntanya.
Un cop l’equipament entri en funcionament, el Consell Comarcal estudiarà la fórmula de gestió més adequada. La previsió és que l’explotació de l’activitat recaigui en un concessionari, que haurà de garantir una gestió oberta i participativa, cosa que permet que el conjunt de productors i elaboradors de la comarca en puguin fer ús.

Aquesta iniciativa representa un pas decisiu per donar més valor a la carn produïda a l’Alta Ribagorça, reforçant la cadena de transformació local i contribuint al manteniment d’un sector essencial per a l’economia de muntanya, declara el president del Consell, Albert Palacín.