Projecte pioner per incrementar el producte local als menjadors escolars a l’Alta Ribagorça
El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça responsable dels serveis de menjadors escolars pretén posar en marxa un programa pioner per incrementar els producte de proximitat en els menús escolars i poder oferir un menú unificat als tres centres escolars de la comarca
DILLUNS 25 FEBRER 2019
El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça responsable dels serveis de menjadors escolars pretén posar en marxa un programa pioner per incrementar els producte de proximitat en els menús escolars i poder oferir un menú unificat als tres centres escolars de la comarca, fet que permetrà que tots els infants mengin el mateix. La iniciativa es basa en altres projectes semblants portats a terme en comarques veïnes i compta amb l’assessorament d’alguns dels seus responsables.
Malgrat que el projecte es troba encara en fase embrionària, ja s’han realitzat les primeres reunions amb productors locals que han manifestat la seva voluntat de formar-ne part. És el cas d’empreses productores de fruita autòctona, el premiat forn de pa Codina de Vilaller i productors de carn de vedella i corder, entre altres.
De cara a les properes setmanes, l’equip que desenvolupa el projecte es vol reunir, per una banda, amb els gestors dels menjadors escolars ( l’empresa ALESSA que gestiona els menjadors del Pont de Suert i el de Barruera i l’Ajuntament de Vilaller) per tal d’explicar el funcionament del projecte i proposar la seva adhesió. Per altra banda, també s’està fent un treball amb els productors agroalimentaris per estudiar la viabilitat de la incorporació dels productes dins del menú escolar i resoldre complexitats com la distribució.Paral·lelament es pretén treballar amb la Fundació Alicia del Món Sant Benet que serà l’encarregada de fer una diagnosi a nivell nutricional dels menús de menjadors.
La introducció de productes autòctons a les escoles de l’Alta Ribagorça es va iniciar el curs 2009/2010 quan el Consell Comarcal i Alessa van acordar que els nens i nenes usuàries mengessin una vegada a la setmana carn procedent de les explotacions ramaderes de la comarca. Un acord que es manté a l’actualitat on es serveix anualment prop de 600 kg de carn en forma de diferents productes elaborats per les 7 carnisseries de la comarca. També l’any 2011 es va introduir la poma de la Ribagorça com segon producte autòcton, malgrat que aquest es va retirar al cap d’un anys.
El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha valorat molt positivament el projecte que l’ha definit com un valor afegit a la iniciativa de fa uns anys. “Creiem que és una aposta important pels infants ja que a través del menjador podem treballar els hàbits saludables en la seva nutrició i posar en valor i en coneixement els productes qualitat que tenim a la comarca”.